Neden halen forum sitesi açılıyor?

Merhaba,

Evet, epeyce fazla bir forum girişimi birkaç ay içerisinde kayboluyor. Çünkü forum işletmek bir sistem kurmak ve kültür inşa etmektir. İnsanların çoğu forumları basit bir internet sitesi gibi algılar. Fakat doğru kurgulanmış bir forum toplumsal düzende dijital dernek gibidir. 25 senedir webdeyim ve forumlar benim evim gibi. Sosyal medyanın olmadığı dönemlerde oldukça başarılı forumlar işlettim, devrettim, sattım vs. ama günün sonunda hala bu işle ilgileniyorum. Biliyoruz ki algoritmalar sadece tüketime yönlendirir. İnsanları bir araya getirmez. Bu nedenle bir forumdaki 3 üye, şüphesiz ki binlerce takipçiden değerlidir.

Forumlar arşivdir, bellektir ve hiçbir zaman ölmez. Ölen forum varsa yanlış ellerde doğduğu veya yaşatılmaya çalışıldığı için ölüyordur. Çünkü bu işin kuralı emek, sabır, süreklilik ve kimliktir. Yani bugün forumların zayıflamasının nedeni sosyal medyadır, teknolojidir gibi bahaneler üretmeyi bırakalım. Bu neden doğrudan yönetim mimarisidir. Birçok yönetici hala "forum=yazılımxtasarım" zannediyor. Oysa bu işin temeli veri mimarisi, kullanıcı davranışı analizi, SEO, erişilebilirlik, içerik döngüsü ve topluluk psikolojisinin doğru kurgulanmasına dayanır. Bunlar olmadan forum en iyi yazılım ve geliştirmeler de olsa sadece süslenmiş bir çerçeve olur. Fakat bunları oturtabilirsen forum kendi ekosistemini üretir. Çünkü bir forumun gücü insanların birbirine dokunma biçimindedir. İnsanların anlamlı bağ arayışı ölmeyeceği için forumlar hala en gerekli platformlardır ki bu bağ, bir beğeniden de öte bir fikir, bir paylaşım, bir çözüm etrafında kurulur.

Kısacası @AsilKan96, dünyadaki bütün başarılı insanların sırrı asla vazgeçmemektir ve bizim başarıya olan inancımız hiç eksilmiyor.
Elimdeki mevcut Wp sitemi biraz daha ileriye taşıdıktan sonra forum kuracağım. Değerli yorumunu da mutlaka göz önünde bulunduracağım. Teşekkür ederim :)

Merhaba arkadaşlar,
Forum siteleri artık eski rağbetlerini kaybettiler ve bu durum yıllardır bu şekilde devam ediyor maalesef. Ancak halen birçok yeni forum kuruluyor ve çok kısa bir süre sonra maalesef yok olup gidiyor. Tüm bunlara rağmen neden hale forum siteleri açıyoruz? Neden bu sevdadan vazgeçmedik? Biraz sohbet edelim :)
Aslında forum açıp kapatanlar daha ne yaptıklarının haberi yoktur.Global olarak bir site yayında ve Arşiv forum çok uzun müddet yayın hayatına devam edicek.Gün geçtikçede katagorileri ve içerikleri büyüyor.Önemli olan hedefe varmak ve kafadaki projeyi başarmak.Umarım bizde her alan içersinde bir genel forum yaptık.İlla bir gün çokca kullanıcısı olur.

Peki bugüne kadar ki tecrübenize dayanarak, bir forumdan aylık maksimum ne kadar reklam geliri elde etmiştiniz? Hatırlıyor musunuz? Mümkünse son 2-3 yıl içinde (İnsanların forumları terk edip giderken ki bilanço ne kadardı?)

Peki bugüne kadar ki tecrübenize dayanarak, bir forumdan aylık maksimum ne kadar reklam geliri elde etmiştiniz? Hatırlıyor musunuz? Mümkünse son 2-3 yıl içinde (İnsanların forumları terk edip giderken ki bilanço ne kadardı?)
Hocam ben aşırı maddi beklenti içerisinde olmadığım için genel forum sitesi kuruyordum. Bunlarda da öyle ücretli üyelik satma işlemi pek olmuyor.

Ama aylık tek forum 4 / 6 bin arası felan bırakıyor diyelim.

Burada şu faktör çok önemli.
Para harcamadan para kazanamazsın. Ya iyi bir SEO çalışması yaparak siteyi otoriter hale getireceksiniz. Ya da para harcayarak SEO çalışması yaptıracaksınız.

3,5 aylık / 1 senelik siteler kolay kolay bu söylediğim rakamları kazanmıyor. Yaşlanmış forum ve domainler daha şanslı bu hususta.

3, 4 senelik forumlar yavaş yavaş belli kazanca oturmuş oluyor. ( Hepsi değil )

Kıs örnek r10 Forum 2005 yılında açılmış bir emek var adamlar şimdi meyvesini yiyor forum asla boş emek değildir . Sadece güzel dikat. Çekici içerikler olursa daha iyi

R10 çoşkun'un yatırımıyla şahlandı. Yatırım olmasaydı bugün r10'un hali de şuanda ki wmaraci gibiydi. Yani para parayı çekti. Şimdi oturup meyvesini yiyor r10'nun.
Bak mesela WmAraci hala yerinde sayıyor. Sözde yeni tema yaptılar foruma. Hiç yapmasalar daha iyiydi :)

Eski adıyla tanınan köklü forumlar daha çok ilgi görüyor. Benim gözüm 2 senedir YTpara.com da mesela. Ama sahibi satmıyor. O Forum 2 milyon TL yesin sonra otur çekirdeğini al izle :)

Techolay felan mesela adam Teknoloji Editörü Youtuber, haliyle otomatikmen forum adamın sayesinde canlandı.

Forum işi artık elinde ki mağrifete bakıyor biraz da. Ama yatırım ilk ön planda.

Bugün 2-3M TL yatırım için harcayan bir forum sahibi 6 ay sonra zaten fazlasıyla kazanacak.

Neyse zenginin malı, züğürt'ün çenesini yorarmış.. :D

R10 çoşkun'un yatırımıyla şahlandı. Yatırım olmasaydı bugün r10'un hali de şuanda ki wmaraci gibiydi. Yani para parayı çekti. Şimdi oturup meyvesini yiyor r10'nun.
Bak mesela WmAraci hala yerinde sayıyor. Sözde yeni tema yaptılar foruma. Hiç yapmasalar daha iyiydi :)

Eski adıyla tanınan köklü forumlar daha çok ilgi görüyor. Benim gözüm 2 senedir YTpara.com da mesela. Ama sahibi satmıyor. O Forum 2 milyon TL yesin sonra otur çekirdeğini al izle :)

Techolay felan mesela adam Teknoloji Editörü Youtuber, haliyle otomatikmen forum adamın sayesinde canlandı.

Forum işi artık elinde ki mağrifete bakıyor biraz da. Ama yatırım ilk ön planda.

Bugün 2-3M TL yatırım için harcayan bir forum sahibi 6 ay sonra zaten fazlasıyla kazanacak.

Neyse zenginin malı, züğürt'ün çenesini yorarmış.. :D
Çok güzel Yazmışsın Hocam peki Nasıl Bir Yatırım Tavsiye Edersin

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri