Merhaba,
Evet, epeyce fazla bir forum girişimi birkaç ay içerisinde kayboluyor. Çünkü forum işletmek bir sistem kurmak ve kültür inşa etmektir. İnsanların çoğu forumları basit bir internet sitesi gibi algılar. Fakat doğru kurgulanmış bir forum toplumsal düzende dijital dernek gibidir. 25 senedir webdeyim ve forumlar benim evim gibi. Sosyal medyanın olmadığı dönemlerde oldukça başarılı forumlar işlettim, devrettim, sattım vs. ama günün sonunda hala bu işle ilgileniyorum. Biliyoruz ki algoritmalar sadece tüketime yönlendirir. İnsanları bir araya getirmez. Bu nedenle bir forumdaki 3 üye, şüphesiz ki binlerce takipçiden değerlidir.
Forumlar arşivdir, bellektir ve hiçbir zaman ölmez. Ölen forum varsa yanlış ellerde doğduğu veya yaşatılmaya çalışıldığı için ölüyordur. Çünkü bu işin kuralı emek, sabır, süreklilik ve kimliktir. Yani bugün forumların zayıflamasının nedeni sosyal medyadır, teknolojidir gibi bahaneler üretmeyi bırakalım. Bu neden doğrudan yönetim mimarisidir. Birçok yönetici hala "forum=yazılımxtasarım" zannediyor. Oysa bu işin temeli veri mimarisi, kullanıcı davranışı analizi, SEO, erişilebilirlik, içerik döngüsü ve topluluk psikolojisinin doğru kurgulanmasına dayanır. Bunlar olmadan forum en iyi yazılım ve geliştirmeler de olsa sadece süslenmiş bir çerçeve olur. Fakat bunları oturtabilirsen forum kendi ekosistemini üretir. Çünkü bir forumun gücü insanların birbirine dokunma biçimindedir. İnsanların anlamlı bağ arayışı ölmeyeceği için forumlar hala en gerekli platformlardır ki bu bağ, bir beğeniden de öte bir fikir, bir paylaşım, bir çözüm etrafında kurulur.
Kısacası
@AsilKan96, dünyadaki bütün başarılı insanların sırrı asla vazgeçmemektir ve bizim başarıya olan inancımız hiç eksilmiyor.