Benim fikrim, doğru yönlendirme ve yeterli detayla hemen hemen tüm problemlere önlem alınabileceği yönünde.
Özellikle iki konuda benim işimi fazlasıyla gördü:
1- Full kapsamlı online muhasebe programı yaptırdım.
Bu programa SMS, kargo, e-ticaret sistemi, e-fatura ve mail entegrasyonlarını da bağladım. Hepsi sorunsuz ve hatasız çalışıyor. Böyle kapsamlı bir yazılımı sıfırdan yaptırmaya kalksam yalnızca maddiyat değil, ciddi anlamda zaman ve tecrübe de gerekecekti.
Şu anda bütün sistemleri tek bir yerden kontrol edebiliyorum. Üstelik tamamen kendi ihtiyaçlarıma göre düzenlettiğim için çok daha teknik ve detaylı şekilde takip edebiliyorum. Yaklaşık yüzlerce güncelleme yaptırdım. Her seferinde biraz daha geliştirip üzerine yeni özellikler eklemeye devam ediyoruz.
2- 3DHaber sitesini yeni faaliyete geçirdim.
Bu projenin de arka planında olması gerekenden çok daha fazlası var. Öncelikle SEO açısından inanılmaz iyi sonuç aldım. Daha ilk haftasında organik aramalardan trafik almaya başladım.
En önemlisi, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde yayın yapıyor ama her şey tek bir site üzerinden yönetiliyor. Her iki dilin içerikleri birbirinden tamamen bağımsız. Bununla da kalmadım, siteye özel mobil uygulamasını da sıfır kod bilgisiyle yaptırdım. Şu anda App Store ve Google Play onay süreçleriyle uğraşıyorum. Bu projede de aynı şekilde yüzlerce güncelleme yaptırdım.
Beni asıl şaşırtan şey ise bu iki projede yaşadığım deneyim oldu.
Her iki projede de bir kere dahi ciddi bir hata, çökme veya sistemi kullanmamı engelleyen bir problem yaşamadım.
Aynı zamanda kod bilgim olmadığı ve açıkçası bu tarz teknik detaylarla uğraşmak da istemediğim için şöyle bir sistem kurdurdum: Her güncellemede bana doğrudan güncelleme dosyasını veriyor. Ben de bu dosyayı sitenin kendi yönetim panelinden yüklüyorum ve güncelleme otomatik olarak aktif oluyor. Sunucuya giriş yapmama bile gerek kalmıyor.
Bunun dışında sistem otomatik olarak yedek alıyor, eski yedekleri düzenliyor, URL kontrollerini yapıyor vs. vs. Kısacası arka planda inanılmaz derecede kapsamlı bir otomasyon oluşturdum. Beni şaşırtan da bütün bu sistemin sorunsuz şekilde çalışıyor olması.
Benim için en önemli özelliklerden biri de Bundle dosyası olayı.
Her güncellemede bana projenin güncel kaynak kodlarını ve geliştirmeye devam etmek için gerekli bilgileri içeren bir Bundle dosyası veriyor.
Yarın yeni bir sohbet açmam gerekse, başka bir yazılımcıyla çalışsam veya farklı bir yapay zekaya geçsem bu dosyayı iletmem yeterli oluyor. Projeyi kaldığı yerden geliştirmeye devam edebiliyoruz.
Aklıma yeni bir sayfa veya özellik geliyor. Ne istediğimi düzgün ve detaylı şekilde yazıya döktüğümde, benim deneyimime göre bazen 3-4 dakika içerisinde o özelliği hayata geçirebiliyorum.
Ben henüz benim ChatGPT'nin salağa bağladığına denk gelmedim
@eTiKeT™ hocam.

Bu süreçte defalarca sohbet sınırına takıldığım ve yeni sohbet açmak zorunda kaldığım oldu. Buna rağmen Bundle dosyaları sayesinde geliştirme süreçlerim eksiksiz şekilde devam etti.
Şimdi sırada DeneyimVakti.com var.
Biliyorsunuz, forumumuz XenForo altyapısını kullanıyor. Şimdiki düşüncem, forumumuz için doğrudan mobil kullanıma özel bir uygulama yaptırıp Google Play ve App Store üzerinden yayınlamak.
Bunun da planını çıkarttırdım. Nasıl ilerleyeceğimizi, hangi yöntemleri kullanacağımızı ve neler yapmamız gerektiğini tek tek sıraladı.
Burada istediğim şey basit bir WebView uygulaması, yani doğrudan siteyi mobil uygulamanın içerisinde açmak değil. Bunun yerine API üzerinden forumdaki içerikleri çeken, mobil kullanıma özel tasarlanmış, daha pratik ve kullanışlı bir uygulama oluşturmak istiyorum.
Planlamasına baktığımda bunun da gayet başarılı olacağını düşünüyorum. Tabi geliştirme sürecinde nelerle karşılaşacağız, onu da zamanla göreceğiz.
Asıl düşündüğüm şey şu:
Ben bütün bunları sıfır kod bilgisiyle yapabiliyorsam, az çok yazılımdan anlayan veya doğrudan yazılımcı olan birisi kim bilir neler yapabilir?
Belki ben de yazılımdan biraz anlıyor olsaydım çok daha verimli kullanabilir, çok daha farklı projeler ortaya çıkarabilirdim.
Ama şu ana kadarki kendi deneyimime dayanarak söyleyebilirim ki ne istediğinizi bilmeniz, bunu doğru şekilde anlatmanız ve geliştirme sürecini doğru yönetmeniz gerçekten çok önemli. Bana göre işin büyük kısmı burada bitiyor.