R10, eski bir forum. İlk açıldığı dönemleri çok iyi hatırlıyorum ki, o zamanlar çok iyi forumlar da vardı. Ancak, R10 da dahil, o zamanlar forumların maddi getirisi yok denecek kadar azdı. Yani üyelik satışı yapmak, firmaları foruma almak gibi şeyler yoktu. Zaten, o zamanlar firma sayısı belliydi ve reklama ihtiyaçları yoktu. Getirisi olmadığı için eski büyük forum sahipleri ya evlendi, ya yeni bir iş kurdu, ya da ilgilenemediklerinden forumlarını kapattılar. Yeni bir forum arayışında olan kullanıcıların adresi R10 oldu. Daha sonra Türkiye'de firmalar çoğaldı, merdiven altı hostingciler kol gezmeye başladı. İnsanlar bloglar açmaya, irili ufaklı her firma kendisine websitesi yapmaya başladı. Bu firmalardan hizmet alırken birçok kişi mağdur oldu. İşte R10 burada, kullanıcı yorumlarıyla insanlara firma seçerken yardımcı oldu. R10 da bu pastadan haklı olarak payını aldı ve almaya devam ediyor.
Bunu söylüyorum çünkü R10 bir süreçten geçti ve bu uzun bir süreçti. İyi bir yazılımcının aylık geliri 3.000 - 5.000 - 10.000 dolar seviyelerinde. Bu sadece yazılımcı maliyeti. Diğer reklam, sunucu vs. masraflarını da katarsak, forumu tutturmanın ve R10'u geçmenin maliyeti milyonlarca lirayı bulacaktır. Yani ucu açık. Yanlış anlamayın, rakip olamazsınız demiyorum. İyi bir yatırım ve ekiple rakip olabilirsiniz. Ancak bu çok riskli bir yatırım olur. O kadar para ile R10 getirisini 10'a katlayacak startuplar var. 2023 senesinde startuplar toplamda 1 milyar doların üzerinde yatırım aldı. Paranın büyüklüğüne bakılacak olursa, iyi bir yazılımcı grubu ile R10 gibi bir forum açmak yerine böyle şeylere yönelmek daha mantıklı bir tercih olur.
Ek olarak; Konunun asıl içeriğine bir yorum yapacak olursam; Hiçbir şey anlamadım