Linux Kullanan Var Mı?

Sizi Windows da tutan bir program yoksa, bi deneyip kullanmanızı öneririm. Gerçekten geçiş yaptığınız da, windowsun hantallığını anlamış olacaksın.

Ayrıca yönetilebilirlik açısından dağlar kadar fark var.
Daha önce çokça defa denedim keza sunucularım hepsinde Debian, Ubuntu ve AlmaLinux kullanıyorum elimde yatkın fakat gündelik işlerde veya oyunlarda maalesef istediğimi alamıyorum. Hepsinin de kendi alanında güzel özellikleri var. Oyun bilgisayarımda 12900k var, iş bilgisayarımda 14900k var herhangi bir hantallık yok hiçbir şekilde. İş bilgisayarımda ayrıca vmware şeklinde 4 işletim sistemi daha yüklü.

Kapalı kaynak, ticari sistemi övmenin mantığı olamaz hocam. İşine yarıyordur kullanıyorsundur. Bu kadar. Kontrollü eskitme uygulanarak cihazınız daha erken çöp oluyor. Sürekli virüs tehdidi var. Özgür yazılım, açık kaynak nedir felsefesini okuyarak giriş yapıp herhangi bir dağıtım denerseniz bence fikriniz değişecektir.
Kapalı kaynak olmasının size dezavantajı nedir anlamadım? Linux açık kaynak olmasından ötürü insanların neden övündüğünü anlamıyorum. Bir OS geliştiricisi misiniz?
Kontrollü eskitme uygulamak derken? İşletim sisteminin geliştiriliyor olması, daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyor olması onun kontrollü eskitmeye maruz kaldığını mı kanıtlıyor? Hayatımda ilk defa birisinden Windows'un kontrollü eskitme yaptığını duyuyorum. Daha neler okuyacağız.

2014'lü yıllarda bu özgür yazılım furyası türkiyede patladığı zaman Linux mint ve bunun gibi bir sürü (hackintosh bile) denedim fakat bana istediğim işi en pratik şekilde, en hızlı ve sorunsuz şekilde yaptıran OS Windows olmuştu. Yıl 2025, şimdi daha güzel hale geldi. Windows 11 çok sevmiyorum fakat Windows 10 şuan için benim her istediğimi karşılıyor.

Benim için Linux gündelik ev bilgisayarı için uygun değil.

Daha önce çokça defa denedim keza sunucularım hepsinde Debian, Ubuntu ve AlmaLinux kullanıyorum elimde yatkın fakat gündelik işlerde veya oyunlarda maalesef istediğimi alamıyorum. Hepsinin de kendi alanında güzel özellikleri var. Oyun bilgisayarımda 12900k var, iş bilgisayarımda 14900k var herhangi bir hantallık yok hiçbir şekilde. İş bilgisayarımda ayrıca vmware şeklinde 4 işletim sistemi daha yüklü.

Kapalı kaynak olmasının size dezavantajı nedir anlamadım? Linux açık kaynak olmasından ötürü insanların neden övündüğünü anlamıyorum. Bir OS geliştiricisi misiniz?
Kontrollü eskitme uygulamak derken? İşletim sisteminin geliştiriliyor olması, daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyor olması onun kontrollü eskitmeye maruz kaldığını mı kanıtlıyor? Hayatımda ilk defa birisinden Windows'un kontrollü eskitme yaptığını duyuyorum. Daha neler okuyacağız.

2014'lü yıllarda bu özgür yazılım furyası türkiyede patladığı zaman Linux mint ve bunun gibi bir sürü (hackintosh bile) denedim fakat bana istediğim işi en pratik şekilde, en hızlı ve sorunsuz şekilde yaptıran OS Windows olmuştu. Yıl 2025, şimdi daha güzel hale geldi. Windows 11 çok sevmiyorum fakat Windows 10 şuan için benim her istediğimi karşılıyor.

Benim için Linux gündelik ev bilgisayarı için uygun değil.
Windows tarafında “kontrollü eskitme yok” demek biraz gerçeklerden kopuk bir yaklaşım hatta fanboyluk. En basit örnek Windows 10’da kalan devasa kullanıcı kitlesi. Microsoft, Windows 11’e geçişi zorlamak için tamamen yapay donanım kısıtları koydu: TPM 2.0, belli nesil CPU şartı vs. Aynı makineye Linux kuruyorum uçuyor, Windows 10 kuruyorum kasıyor, Windows 11 zaten “desteklenmiyor” diye geçişe izin vermiyor. Bu ne peki? Kullanabilir donanımı erkenden çöpe çevirme çabası değil mi?

Benim 2014’te aldığım bilgisayar:
  • Linux ile tertemiz, sorunsuz, hızlı çalışıyor.
  • Windows 10’da bariz şekilde ağırlaşıyor.
  • Windows 11 “resmen” desteklemiyor.

Yani donanım çalışıyor, performans var, ama Microsoft “kullanamazsın” diyor. İşte buna kontrollü eskitme deniyor: yazılım politikasıyla donanımı erkenden geçersiz kılmak.

Açık kaynak tarafında övülen şey zaten “ticari olması” değil; kullanıcıya seçme hakkı, cihazının ömrünü uzatma imkanı, şeffaflık ve özgürlük sunması. Senin işini Windows görüyorsa o ayrı, eyvallah; kimse “Windows kullanma” demiyor. Ama insanlar açık kaynak felsefesini boşuna övmüyor — çünkü tam tersi uçta örnek: Windows 10–11 geçiş politikası ortada.

Windows tarafında “kontrollü eskitme yok” demek biraz gerçeklerden kopuk bir yaklaşım hatta fanboyluk. En basit örnek Windows 10’da kalan devasa kullanıcı kitlesi. Microsoft, Windows 11’e geçişi zorlamak için tamamen yapay donanım kısıtları koydu: TPM 2.0, belli nesil CPU şartı vs. Aynı makineye Linux kuruyorum uçuyor, Windows 10 kuruyorum kasıyor, Windows 11 zaten “desteklenmiyor” diye geçişe izin vermiyor. Bu ne peki? Kullanabilir donanımı erkenden çöpe çevirme çabası değil mi?

Benim 2014’te aldığım bilgisayar:
  • Linux ile tertemiz, sorunsuz, hızlı çalışıyor.
  • Windows 10’da bariz şekilde ağırlaşıyor.
  • Windows 11 “resmen” desteklemiyor.

Yani donanım çalışıyor, performans var, ama Microsoft “kullanamazsın” diyor. İşte buna kontrollü eskitme deniyor: yazılım politikasıyla donanımı erkenden geçersiz kılmak.

Açık kaynak tarafında övülen şey zaten “ticari olması” değil; kullanıcıya seçme hakkı, cihazının ömrünü uzatma imkanı, şeffaflık ve özgürlük sunması. Senin işini Windows görüyorsa o ayrı, eyvallah; kimse “Windows kullanma” demiyor. Ama insanlar açık kaynak felsefesini boşuna övmüyor — çünkü tam tersi uçta örnek: Windows 10–11 geçiş politikası ortada.
Gerçekten kopukluk yerine bilgece bir yaklaşım diyebilirsiniz. Kullanıcıların geçiş yapmamasının sebebi belli CPU şartları değil, Windows 10 yapısına alışmış olmaları. En azından kendim için veya teknoloji forumlarında gördüğüm kadarıyla böyle. Sizde bir bilinçsizlik söz konusu, suç Microsoft'un değil. 2014 model bir bilgisayara, 2025 model bir işletim sistemi kurarsanız kasması normaldir. Windows 11 desteklememesi normaldir, bugün çoğu uygulama;2014'ten daha yeni işletim sistemi versiyonlarına desteğini kesti. Bir insan da çıkıp bunlara laf etti mi? Etmedi, etmez de çünkü bu anormal. Bu yüzden yeni işlemciler veya güçlü ssdler, donanım parçaları çıkıyor. Keza Linux veya Windows'tan bağımsız olarak Mac tarafında da olay aynı, işletim sistemi güçlendirildiğinde;çalıştıran makine de güçlendiriliyor. Nasıl ki, DLSS veya RDNA teknolojisinin çalışması için;o çipin yerleştirildiği ekran kartını kullanmanız gerekiyorsa şuanda Windows'ta bulunan çoğu kernel özelliği için de 11. nesil üstü İntel işlemci gerekiyor. AMD tarafında da tam olarak nesil bilgim yok.
Sizin için ideal Windows sürümü LTSC 2021'dir. Devamında işletim sisteminin kerneli güçlendirilip, ek özellikler getirildiği için düşük güçlü bilgisayarlarda kasma donma yapabilir.
Fakat bu Linux'u daha iyi yapmıyor. Eğer sizin için 'iyi' belirteci bilgisayarın hızlı olmasıysa, UI'siz Ubuntu kurun? Sonuçta hıza bakıyorsunuz ve GUI iptal olduğunda yaklaşık 700mb ram açar.

İşte buna kontrollü eskitme deniyor: yazılım politikasıyla donanımı erkenden geçersiz kılmak.
2021 öncesi üretilen UEFI tabanlı ekran kartları 1851 pin anakartlarda çalışmıyor. Daha doğrusu 2023 sonrasında üretilen anakartlarda çalışmıyor. Buna kimse karşı çıkmadı. Çünkü yeni teknolojiler ile çakışıyor. Buna inovasyon deniyor, o adam Windows 11 değil de Windows 10'un desteğini tamamen kesseydi kontrollü eskitme olurdu. Adam keyfine bırakmış, kaldırabileceğine inanıyorsan kur. Ha kaldıramıyorsa da, Windows kasıyor deme. 2005 model bir ekran kartı ile GTA 5 oynayabilir misin? Eğer oynayamazsan, bunu GTA5 veya ekran kartına yüklemenin bir mantığı var mı?

kullanıcıya seçme hakkı, cihazının ömrünü uzatma imkanı, şeffaflık ve özgürlük sunması
Kullanıcıya seçme hakkı? Cihazın ömrünün uzaması? Özgürlük?

Piyasadaki hiçbir Linux tabanlı işletim sisteminde otomatik driver kurma özelliği yokken 2009'da Windows otomatik driver kuruyordu. Linux tabanlı OS'larda güç tasarrufu sadece ekran kapatmayken, 2011'de Windows HDD kapatıp açma özelliği getirdi. Windows'ta bilgisayarın fanlarıyla oynayabilmek için 3 tık yeterken, Ubuntu'da bir programın düzgünce çalışabilmesi için 2 saat uğraşmıştım. Ben size o kadar çok şey sayarım ki.

Sizin beklentiniz bilgisayarın hızlı olması ise evet kullanın, hayata veda etmiş bir bilgisayarı;hiçbir çekirdek özelliği olmayan, kullanıcısına gerçek anlamda hiçbir şey sunmayan, her hamballığı yine kullanıcısına yaptırırken;referans kişinin bunu 'özgürlük' diye lanse etmesi vs. vs.
Linux kullanıyorken 'Windows'tan daha iyi' demeyin, önceliğim bilgisayarımın performansı o yüzden daha küçük çaplı bir işletim sistemi seçiyorum diyin.

O mu bu mu diye tartışmaya gerek yok bence. İki sistemi de dual boot yaparak aynı bilgisayarda sorunsuzca kullanabilirsiniz. İhtiyaç olduğunda Windows'u, günlük işlerde de Linux'u açarsınız (ya da tam tersi) ; hepsi bu. Bu şekildeki tartışmalar tavuk mu yumurtadan çıkar yumurta mı tavuktan hikayesine döner. Ben horozum deyip geçiniz efenim. :)

Münakaşayı uzatmaya gerek yok. Anlaşmamız mümkün değil. Elimde hem yeni nesil hem eski nesil iki farklı makine var ve ikisi de Linux’la çalışıyor. Sunucum zaten almalinux :) Performans gerektiğinde başka bir dağıtım, minimal ve sade kullanım istediğimde başka bir dağıtım tercih ediyorum. Seçenek bol, özgürlük sınırsız. Kısacası Linux ekosistemi bana ne lazımsa fazlasıyla sunuyor ve ben de bundan aşırı memnunum.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri