Yapay Zeka Forumlara Etkisi ve Yapılandırmalar

Yıllarca forumlarda bilgi ürettik.

Saha tecrübelerimizi paylaştık, çözümler geliştirdik, birbirimize destek olduk. Kodlama yapan arkadaşlar gecelerini gündüzlerine kattı, tasarımcılar binlerce saat emek verdi, içerik üretenler yıllarını harcadı.

Bugün geldiğimiz noktada ise yapay zekâ, bu emeğin tamamını kullanarak insanların karşısına hazır cevaplarla çıkıyor.

Eskiden bir kişi bir kod yazabilmek için forumlara gelir, soru sorar, tartışır, öğrenirdi. Şimdi yapay zekâ birkaç saniyede kodu veriyor.

Eskiden bir afiş, logo veya görsel hazırlamak için saatlerce uğraşılırdı. Şimdi birkaç kelime yazılıyor, sonuç hazır geliyor.

Eskiden bilgi paylaşımı vardı. Şimdi bilgi tüketimi var.

Bana göre yapay zekâ sadece işleri kolaylaştırmadı; internetin ruhunu da değiştirdi.

Forumlar her geçen gün daha da sessizleşiyor. Yeni nesil kullanıcılar araştırmak, tartışmak ve deneyim paylaşmak yerine hazır sonucu almak istiyor. Bunun sonucunda yıllarca ayakta kalan birçok platform ziyaretçi kaybediyor, gelir kaybediyor ve sonunda kapanma noktasına geliyor.

Acı ama gerçek şu ki; bugün yapay zekâyı besleyen bilgi havuzunun büyük kısmını zamanında forumlar, bloglar ve gönüllü bilgi paylaşım toplulukları oluşturdu. Şimdi ise aynı sistem, o toplulukların varlık sebebini ortadan kaldırıyor.

Benim görüşüm, önümüzdeki birkaç yıl içinde klasik forumların büyük bölümü ya kapanacak ya da çok küçük topluluklar halinde varlığını sürdürecek.

Belki de internet tarihinde bir dönemin sonunu yaşıyoruz.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Yapay zekâ gerçekten insanlığın işini kolaylaştıran bir araç mı, yoksa yıllardır oluşturulan bilgi paylaşım kültürünü yavaş yavaş yok eden bir sistem mi?

Tükeniyoruz... Gelecekte içerik üreticiler olmazsa bu yapay zekalar nasıl yanıt verecek merak ediyorum... Ben yıllardır otomobil forumları yönetiyorum, son dönemde neredeyse hitlerin yarısı eridi... Yapay zeka verdiği yanıtın altında linklerimi gösteriyor ancak kim niye tıklasın ki zaten sayfada ki bilgiyi ekranda görüyor...

Devir o kadar değişti ki insanlar artık savunmalarını, dilekçelerini bir uzmana/avukata değil yapay zekaya yazdırıyor, firmalar sosyal medya yönetimlerini, afiş tasarımlarını yapay zekaya yaptırıyor. Uber, amazon gibi büyük firmalar artık bütçelerinden yapay zekaya ciddi para ayırıyor hatta yapay zeka kullanım oranına göre mühendislerini derecelendiriyor. Muhasebecilikten tutun tüm plaza meslekleri tamamen bitmese bile istihdamın ciddi oranda azalacağı açık. Yapay zeka bizden bir şeyler eksiltti mi? Buna kesinlikle katılıyorum, insanların html/css ile yapılmış bir duyuru bloğunu bile burada ararken olan samimiyetimizden, tek bir promptla herkesin erişebileceği basit bir şeye dönüşmesi o kültürü yok ediyor.

Google aramalar kısmına gelirsek AI modu bana göre bu işe son noktayı koydu biz site sahipleri olarak kendimize şu soruyu sormalıyız; "Su diyetinin insana zararları nedir" veya "Entübe ne demek" gibi soruları google'a yazıp ai moduyla öğrenebilir miyiz siteye girmeye gerek var mı? Hatta daha da ileri gideyim chatgpt, gemini gibi uygulamalara yazınca sonuca ulaşabilir miyiz?

Eğer cevabınız evet ise boşa kürek çekiyoruz demektir, site trafiklerinin %60'ı öldü daha da fazlası ölecektir.

Bence daha yolun başındayız ama hani böyle yola çıkalım dedik, bir baktık TEM'e girmişiz seviyesi :D

2026 itibarıyla yapay zekaya kanka/hocam şu soruya cevap ver devri kapandı. Artık olay şu:
Sen diyorsun ki aylık satış raporunu hazırla, o da tamam abi deyip veritabanına dalıyor, analiz yapıyor, raporu hazırlıyor, ekibe mail atıyor. Sen daha çay koymadan iş bitmiş oluyor.

Eskiden chatbot vardı, şimdi bildiğin işe giren yapay zeka var. Maaş istemiyor, yıllık izin yok, cuma günü bugün modum yok da demiyor. :D

Her yere yayılmış durumda:

Yazılım: Kod yazıyor, bug buluyor. Junior'lar abi ben ne yapacağım modunda
Müşteri hizmetleri: Çağrı merkezi çalışanı yerine alo ben robotum ama senden daha sabırlıyım diyen sistemler
Sağlık: MR'a bakıyor, teşhis koyuyor. Doktor bile bir de AI'ya sorayım diyor (Arkadaşın biri doktora gitmişti ismi lazım değil o kendini biliyor :D Doktoru röntgen filmini yapay zekaya gösterirken yakalamıştı )
Finans: Risk analizi, dolandırıcılık. Eskiden müdür yapardı şimdi algoritma
İçerik üretimi: Yazı, video, ses. influencer'lar ben mi gerçek miyim? sorgusunda
Lojistik: Rota çiziyor, fabrika yönetiyor. Ambar şefi işsiz kalma korkusunda
Bilim: Yapay zeka kendi kendini geliştiriyor. bildiğin usta çırak yetiştiriyor ama çırak da robot (ona şimdi geliyoruz) :D

Ama asıl bomba: robotlar geliyor.

Tesla çıkmış diyor ki:
Biz 1000 tane Optimus Gen 3 robotu fabrikaya koyduk.

Artık bu işler prototip değil, bildiğin robot parça takıyor, montaj yapıyor.
Fiyat? 30.000 dolar. Hedef? 20.000 dolar altı.

Yani ne demek bu?
Parayı ver, sana gece gündüz çalışan eleman gelsin.

Sigorta yok, yemek yok, trip yok. Türk esnafı için rüya gibi sistem :D

Rakipler de boş durmuyor:
Boston Dynamics, Figure AI, Agility Robotics derken herkes robot basıyor piyasaya.

Bir de Norveç'ten 1X çıkmış, ev robotu satıyorum diyor.

Model adı: NEO

Ev işi yapıyor.
Yani olay şu noktaya geldi:
Evlenmemek için geçerli bir bahanen daha oldu (Cinsel ihtiyaç içinde yaparlar mı bilmem ama bakımı pahalı olur ona size karar verin) :D

Gelecek ne?
Artık yardımcı AI değil, iş yapan AI devri.

Yakında ekip şöyle olacak:

Biri araştırıyor
Biri üretiyor
Biri kontrol ediyor
Bir tane de patron AI var, hepsini yönetiyor

Sen?
Sen de kenarda çay içiyorsun.. belki :D

Gelelim web sitelerine.
Orası biraz can sıkıcı.

Eskiden Google'a girerdin, site site gezerdin.

Şimdi ne oluyor?

Google diyor ki:

Gel kardeşim, ben sana özet geçeyim.

Sen de tamamdır deyip çıkıyorsun.

Tıklama yok. Trafik yok.
Site sahibi: Ben bu hosting'i niye ödüyorum? modunda (haklı) :D

SEO öldü mü?
Tam ölmedi ama şekil değiştirdi.

Artık olay:
Google'da çıkayım değil AI bana referans versin (o referansa kim tıklayacak ya da siz tıklıyor musunuz şu an kendiniz karar verin)

Yani içerik şöyle olacak:

Özgün olacak
Derin olacak
Kopyalanamayacak

5 adımda zengin ol tarzı içerikler?
AI onları çorba yapıp içiyor zaten :D

Forumlar?
İşte burası ilginç.

Tehdit var mı? Var.
Artık herkes nasıl yapılır sorusunu AI'ya soruyor.

Ama fırsat da var:
AI'lar gidip forumdaki gerçek tartışmaları okuyor.

Yani:

Bot içerik = çöp
Gerçek insan tartışması = altın

Niş forumlar bir şekilde yaşar.
Ama kopyala yapıştır site devri bitti, geçmiş olsun.

Meslek konusu. işte orası biraz acı gerçekler.

Bu sefer sadece beden değil, beyin de tehlikede.

En riskli:

Yazılımcı (evet :D)
İçerik üretici
Web tasarımcı
Veri işi yapan herkes

Hatta bazı oranlar var, insan okuyunca bir durup düşünüyor.

Ama tamamen kötü mü?
Değil.

Çünkü:

92 milyon iş gidiyor
170 milyon yeni iş geliyor

Yani sistem diyor ki:
Eskiyi kapatıyorum, yenisini açıyorum. Geçebilirsen geç.

En sağlam kalan meslekler ne?

Ustalık (elektrikçi, tesisatçı)
İnsan teması gerektiren işler
Sağlıkta birebir bakım
Eğitimin insani tarafı

Yani eskiden denirdi ya:
Oğlum oku, sanayide usta olursun!

Yeni versiyon:
Oğlum oku ama baktın olmuyor, iyi bir usta ol bari kurtar kendini :D

Kısaca durumu özetlersek:
Yapay zeka geldi, oturdu, çayı söyledi.

Biz daha hoş geldin demeden
adam işi devraldı :D

İçiniz kararmasın diye biraz komik bir anlatım oldu kusura bakmayın.

Bence daha yolun başındayız ama hani böyle yola çıkalım dedik, bir baktık TEM'e girmişiz seviyesi :D

2026 itibarıyla yapay zekaya kanka/hocam şu soruya cevap ver devri kapandı. Artık olay şu:
Sen diyorsun ki aylık satış raporunu hazırla, o da tamam abi deyip veritabanına dalıyor, analiz yapıyor, raporu hazırlıyor, ekibe mail atıyor. Sen daha çay koymadan iş bitmiş oluyor.

Eskiden chatbot vardı, şimdi bildiğin işe giren yapay zeka var. Maaş istemiyor, yıllık izin yok, cuma günü bugün modum yok da demiyor. :D

Her yere yayılmış durumda:

Yazılım: Kod yazıyor, bug buluyor. Junior'lar abi ben ne yapacağım modunda
Müşteri hizmetleri: Çağrı merkezi çalışanı yerine alo ben robotum ama senden daha sabırlıyım diyen sistemler
Sağlık: MR'a bakıyor, teşhis koyuyor. Doktor bile bir de AI'ya sorayım diyor (Arkadaşın biri doktora gitmişti ismi lazım değil o kendini biliyor :D Doktoru röntgen filmini yapay zekaya gösterirken yakalamıştı )
Finans: Risk analizi, dolandırıcılık. Eskiden müdür yapardı şimdi algoritma
İçerik üretimi: Yazı, video, ses. influencer'lar ben mi gerçek miyim? sorgusunda
Lojistik: Rota çiziyor, fabrika yönetiyor. Ambar şefi işsiz kalma korkusunda
Bilim: Yapay zeka kendi kendini geliştiriyor. bildiğin usta çırak yetiştiriyor ama çırak da robot (ona şimdi geliyoruz) :D

Ama asıl bomba: robotlar geliyor.

Tesla çıkmış diyor ki:
Biz 1000 tane Optimus Gen 3 robotu fabrikaya koyduk.

Artık bu işler prototip değil, bildiğin robot parça takıyor, montaj yapıyor.
Fiyat? 30.000 dolar. Hedef? 20.000 dolar altı.

Yani ne demek bu?
Parayı ver, sana gece gündüz çalışan eleman gelsin.

Sigorta yok, yemek yok, trip yok. Türk esnafı için rüya gibi sistem :D

Rakipler de boş durmuyor:
Boston Dynamics, Figure AI, Agility Robotics derken herkes robot basıyor piyasaya.

Bir de Norveç'ten 1X çıkmış, ev robotu satıyorum diyor.

Model adı: NEO

Ev işi yapıyor.
Yani olay şu noktaya geldi:
Evlenmemek için geçerli bir bahanen daha oldu (Cinsel ihtiyaç içinde yaparlar mı bilmem ama bakımı pahalı olur ona size karar verin) :D

Gelecek ne?
Artık yardımcı AI değil, iş yapan AI devri.

Yakında ekip şöyle olacak:

Biri araştırıyor
Biri üretiyor
Biri kontrol ediyor
Bir tane de patron AI var, hepsini yönetiyor

Sen?
Sen de kenarda çay içiyorsun.. belki :D

Gelelim web sitelerine.
Orası biraz can sıkıcı.

Eskiden Google'a girerdin, site site gezerdin.

Şimdi ne oluyor?

Google diyor ki:

Gel kardeşim, ben sana özet geçeyim.

Sen de tamamdır deyip çıkıyorsun.

Tıklama yok. Trafik yok.
Site sahibi: Ben bu hosting'i niye ödüyorum? modunda (haklı) :D

SEO öldü mü?
Tam ölmedi ama şekil değiştirdi.

Artık olay:
Google'da çıkayım değil AI bana referans versin (o referansa kim tıklayacak ya da siz tıklıyor musunuz şu an kendiniz karar verin)

Yani içerik şöyle olacak:

Özgün olacak
Derin olacak
Kopyalanamayacak

5 adımda zengin ol tarzı içerikler?
AI onları çorba yapıp içiyor zaten :D

Forumlar?
İşte burası ilginç.

Tehdit var mı? Var.
Artık herkes nasıl yapılır sorusunu AI'ya soruyor.

Ama fırsat da var:
AI'lar gidip forumdaki gerçek tartışmaları okuyor.

Yani:

Bot içerik = çöp
Gerçek insan tartışması = altın

Niş forumlar bir şekilde yaşar.
Ama kopyala yapıştır site devri bitti, geçmiş olsun.

Meslek konusu. işte orası biraz acı gerçekler.

Bu sefer sadece beden değil, beyin de tehlikede.

En riskli:

Yazılımcı (evet :D)
İçerik üretici
Web tasarımcı
Veri işi yapan herkes

Hatta bazı oranlar var, insan okuyunca bir durup düşünüyor.

Ama tamamen kötü mü?
Değil.

Çünkü:

92 milyon iş gidiyor
170 milyon yeni iş geliyor

Yani sistem diyor ki:
Eskiyi kapatıyorum, yenisini açıyorum. Geçebilirsen geç.

En sağlam kalan meslekler ne?

Ustalık (elektrikçi, tesisatçı)
İnsan teması gerektiren işler
Sağlıkta birebir bakım
Eğitimin insani tarafı

Yani eskiden denirdi ya:
Oğlum oku, sanayide usta olursun!

Yeni versiyon:
Oğlum oku ama baktın olmuyor, iyi bir usta ol bari kurtar kendini :D

Kısaca durumu özetlersek:
Yapay zeka geldi, oturdu, çayı söyledi.

Biz daha hoş geldin demeden
adam işi devraldı :D

İçiniz kararmasın diye biraz komik bir anlatım oldu kusura bakmayın.

Kesinlikle doğru hocam.

Koskoca Spotify yazılımcıları bile artık kod yazmayı bırakmış.

Yapay zekaya komutu veriyor adam iş yerine gitmeden kodlar dakikasın da güncelleniyor.

Herşey iyi güzel fakat sadece iyi şeyler için kullanılırsa yapay zeka faydalı. Onun dışında desteklemiyorum.

O kadar isyan ediyordum şu kodlamayı bir bilsem neler yapacağım diye🤷😀

10 adet eklenti 10 adete yakın proje yaptım. Kendimden böyle şeyler beklemezdim. 😊

Evet forum vb sitelerin devri neredeyse bitti denicek kadar acikcasi hiç hevesim kalmadi hersey daha basit ve zahmetsiz yaz getirsin yaz araştırsın bir yandan iyi bir yandan kötü taraflarida var Hayirlisi yakinda yapay zeka savaşları başlar 😄

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri