Öncelikle zaman ayırıp uzun uzun yazdığınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Öncelikle RaxBoard bu süreçteki tek odak noktamız ve hedefimiz olacak, o yüzden son aylarda ticari bir işlem dahi olsa efor gerektirecek iş almıyorum. Geliştirici ekibimiz 2 kişi diğer arkadaşımız Rus ve genel olarak araştırma, planlama süreçlerini yönetiyor. RaxBoard markası adına İngiltere de şirket kurma sürecine başladık bile fakat o süreç tamamen tamamlanana kadar Türkiye de faaliyet gösteren şirketimiz üzerinden süreçleri yöneteceğiz.
Yukarıda şirketleşme vs. süreçlerinden bahsetim fakat şirket açmakla kimseye güven verilmeyeceğinide biliyorum, günde binlerce şirket açılıyor veya kapanıyor. Biz bu projede Hella adlı geliştirici arkadaşımla yola çıkarken 3 soruyu kendimize sorarak çıktık;
Gelelim işin özetine o kadar yazdın ama asıl sorumuza cevap vermediğinizi duyar gibiyim. Aslında bunun bir cevabı yok; bizimde hangi sürümde ne geleceğine kadar yol haritamız, kullanıcıların updatelerini sağlıklı alabilmesi için bir altyapımız, şirketleşme sürecimiz var fakat bunlar bir güvence mi? Ben bir müşteri olsam asla öyle düşünmezdim; XenForo veya konuda örnek verilen SMF de bizlere ilk aşamada bu güveni tam olarak verdi diyebilir miyiz? Bence diyemeyiz; zamanla güncellemelerle, geliştirici topluluğuyla sizlere o güveni verebileceğime inanıyorum. Biz ürünümüzün arkasındayız asla para kazanma hırsıyla bu işi yapmadık.
Ayrıca birkaç arkadaşımız sormuşken cevaplayım RaxBoard bir yapay zeka projesi değil arkadaşlar. 2022 Aralık ayından beri ChatGPT üyesi olarak hayatımın her yerinde yapay zeka kullanıyorum. Yapay zeka böyle kompleks mimarilerde ne kadar detaylı promptlarda verseniz halisünasyon görmeye başlıyor
Bu demek değil ki yapay zeka kullanmadık Hella ile her ay Claude Max'a 400 USD ödüyoruz fakat süreci baştan sona tamamen biz tasarladık. Her zaman dediğim gibi benim gibi üşengeç fakat ortalama seviyede yazılımdan anlayan biriyseniz yapay zeka bir silaha dönüşüyor; PHP seçmemizde ki en büyük nedende bu zaten.
İyi günler dilerim.
Yukarıda şirketleşme vs. süreçlerinden bahsetim fakat şirket açmakla kimseye güven verilmeyeceğinide biliyorum, günde binlerce şirket açılıyor veya kapanıyor. Biz bu projede Hella adlı geliştirici arkadaşımla yola çıkarken 3 soruyu kendimize sorarak çıktık;
- Ne kadar kişiye ulaşabiliriz? Fiyatlarımız şuan ki ücretli forum scriptlerine göre komik diyebileceğimiz rakamlarla çıkmakla beraber tüm mimarimizi shared hostinglere göre tasarladık, bu konuda hiç fena olmayan bir operasyon yürüttüğümüzü düşünüyorum zaten cloud hizmetimizde olacak.
- Geliştiriciler için ne yapacağız? Kendimi bildim bileli bu işi gerek amatör gerekse profesyonel yapan biri olarak tüm süreci o kadar kolaylaştırdık ve yapay zekaya entegre ettik ki arkadaşlar, figmaya RaxBoard Example Theme şablonu attığımız zaman sıfırdan tam uyumlu tema üretecek bir duruma yaklaştık. Üstelik Wordpresste ki gibi Marketplace mantığıyla admin panelinizden RaxBoard ekibi tarafından onaylı geliştiriciler tarafından yayınlanan ücretli/ücretsiz eklenti ve temaları tek tıkla kurulum imkanı sağladık. Burada ki tek amacımız Developer Topluluğu oluşturarak yazılımın çok daha fazla insana ulaşması ve yaşaması. Yazılım ticari lisanslı bir ürün fakat geliştiriciler için her şey çok şeffaf tasarlandı.
- Diğerlerinden farkımız ne olacak? Her forum scripti birbirine bir noktada benzemek durumunda @eTiKeT™ abime katılıyorum hatta @Can35 'in flaruma benzetmesi hoşuma dahi gitti çünkü flarum gibi hoş bir yazılımla benzetilmek bir şeyleri doğru yaptığımızı düşündürdü. Soruya gelecek olursak mimarimizden, sayfa geçişlerine, marketplace özelliklerinden, eklenti ile edindiğimiz çoğu özelliğin dahili olarak bulunmasına kadar şu süreçte yaptığımız en iyi şeyin bu olduğuna inanıyorum. Hadsizlik yapmak istemiyorum fakat konuda bahsi geçen çoğu yazılımdan çok çok daha gelişmiş bir yapı kurduğumuza inanıyorum. Tabi önümüzde hala süreç var.
Gelelim işin özetine o kadar yazdın ama asıl sorumuza cevap vermediğinizi duyar gibiyim. Aslında bunun bir cevabı yok; bizimde hangi sürümde ne geleceğine kadar yol haritamız, kullanıcıların updatelerini sağlıklı alabilmesi için bir altyapımız, şirketleşme sürecimiz var fakat bunlar bir güvence mi? Ben bir müşteri olsam asla öyle düşünmezdim; XenForo veya konuda örnek verilen SMF de bizlere ilk aşamada bu güveni tam olarak verdi diyebilir miyiz? Bence diyemeyiz; zamanla güncellemelerle, geliştirici topluluğuyla sizlere o güveni verebileceğime inanıyorum. Biz ürünümüzün arkasındayız asla para kazanma hırsıyla bu işi yapmadık.
Ayrıca birkaç arkadaşımız sormuşken cevaplayım RaxBoard bir yapay zeka projesi değil arkadaşlar. 2022 Aralık ayından beri ChatGPT üyesi olarak hayatımın her yerinde yapay zeka kullanıyorum. Yapay zeka böyle kompleks mimarilerde ne kadar detaylı promptlarda verseniz halisünasyon görmeye başlıyor
İyi günler dilerim.
Hocam, örneğin Flarum zamanla bir vakfa devredildi ve arkasında kurumsal bir yapı oluştu. Discourse'un da güçlü bir ekibi ve uzun vadeli bir yol haritası var. Sizin tarafta durum nedir? Kaç kişilik bir ekiple geliştiriyorsunuz?
Açık konuşmak gerekirse, kapalı kaynak ve ticari bir ürün sunuyorsunuz. Bu nedenle kullanıcı olarak şu soruları sormam gayet doğal. Ben basit bir forum kuracaksam gider SMF kurarım. 2006 yılından beri SMF kullanıyorum; geliştiricileri değişse de, proje yavaşlasa da, hatta bir dönem duraksasa da kaynak kod ortada olduğu için yaşamaya devam ediyor.
Siz ise ücretli ve kapalı kaynak bir ürün sunuyorsunuz. Bu durumda neden sizi tercih etmeliyim? Projenin geleceği konusunda nasıl bir güvence veriyorsunuz? Eğer beklediğiniz büyümeyi yakalayamazsanız geliştirmeyi bırakmayacağınızı nereden bileceğiz?
Ayrıca ekibiniz kimlerden oluşuyor, uzun vadeli hedefleriniz neler ve halihazırda kullanan büyük topluluklar veya referans gösterebileceğiniz ciddi projeler var mı? Sonuçta bir platforma zaman, emek ve veri yatırıyoruz. Bu nedenle sadece mevcut özellikler değil, projenin sürdürülebilirliği de benim için önemli. Kısacası, neden sizi tercih etmem gerektiğine dair beni ikna etmenizi isterim.
Öncelikle tebrik ederim. Sıfırdan bir forum yazılımı geliştirmek gerçekten ciddi emek, sabır ve teknik bilgi gerektiren bir süreç. Özellikle 1.0.0 seviyesine getirebilmiş olman takdir edilmesi gereken bir başarı.
X ve Y forumlarına benzetilmesini açıkçası doğal karşılıyorum. Temelinde tüm forum yazılımlarının amacı topluluk oluşturmak ve yıllar içerisinde oluşmuş bazı standartlar bulunuyor. Bu nedenle belirli alanlarda benzerlikler olması bence oldukça normal.
Kısa bir inceleme fırsatım oldu. Arayüz tarafında sade ve temiz bir yapı göze çarpıyor. PHP 8.3 ve paylaşımlı hosting uyumluluğunu hedeflemeniz de yaygın kullanım açısından önemli bir avantaj.
Benim dikkat ettiğim noktalardan biri ise projenin uzun vadeli odağı olurdu. Bir müşteri olarak, geliştiricinin önceliğinin ve gelecekteki odağının bu proje olup olmayacağını bilmek isterdim.
Elbette farklı platformlarda çalışmanın kazandırdığı tecrübe oldukça değerlidir. Ancak RaxBoard'u ticari ve uzun ömürlü bir ürün haline getirmeyi hedefliyorsanız, zamanla topluluğa bu projenin ana odağınız olduğunu hissettirmeniz güven açısından önemli olabilir.
Genel olarak bakıldığında oldukça cesur ve emek verilmiş bir çalışma görüyorum. Yolun uzun olduğunun farkında olarak geliştirmeye devam ederseniz ortaya güzel bir alternatif çıkabilir.
Başarılar diliyorum.
Elinize emeğinize sağlık hocam. söylenecek birşey yok ustalar zaten gerekli herşeyi söylemiş...