Archive Forum | Zafiyet Analiz Portalı Yayında

Dün çok sinirlendiğim için bende sağlam kafayla ufak bir açıklama yapayım.

Benim amacım kimseye hakaret etmek, eleştirmek veya yermek değil. Konu zaten RaxBoard’dan ziyade archiveforumda arkadaşın yayınlamış olduğu yeni bir özelliğin tanıtımından ibaret.

Style inline görüp forum yazılımı kötü, hiçbir şey bilmiyorsun demek bir eleştiriden ziyade hakaretten farksız benim gözümde.

Style inline kullanımı bir yazılımı kötü de yapmaz onlarca örnek var, evet daha düzenli bir yapıya bence de geçilmeli altyapısı hazır fakat henüz emekleyen bir yazılıma böyle basit bir şey üzerinden çamur atmak bana iyi niyetli gelmiyor.

İlk duyurduğum andan itibaren maalesef RaxBoard polemik haline geldi, ben kimseyle yarışmıyorum. Eksiklerimizi redderek kendimi üstte görmüyorum.

Binlerce geribildirim aldık, whatsapp grupları kurduk, forum üzerinden onlarca konu açıldı, özelden onlarca insan yazdı; bazıları bug bildirdi, bazıları şurayı şöyle revize etseniz daha hoş olur dedi.. Hiçbirine bu tepkiyi vermedim çünkü bu yazılım temelde bir Türk tarafından ortaya çıkarıldı ve sizlerin görüşü, önerisi olmadan bu yazılımında bir önemi yok.

Daha önce burada açtığım konuda da arkadaş şu frameworku kullanabilirdin dedi araştırdığımda gerçekten daha yetkin bir framework olduğunu gördüm fakat ben bu dillere hakimim, paylaşımlı hostingleri destekleyerek herkese ulaşmasını istiyorum.

AI kullandık, kullanmaya devam edeceğiz. Ben yapay zekayı sadece bu projede değil maillerimin takibi, cevabı hatta seo, sunucu yönetimi, search console ayarlarında bile api, ssh yetkilendirmeleriyle kullanıyorum. Bunu söylemekten çekinmiyorum, utanmıyorum bildiklerimi öğrendiklerimide insanlara aktarmaktan üşenmediğim gibi insanların fikirlerinide önemsiyorum. Ben sadece bu alanda değil hayatın her yerinde ai kullanıyorum yani bunu söyleyince yüzüme bir şey çarpılmış olmuyor kullanmayanlara üzülüyorum.

Raxboardı kullanmak istemeyen kullanmaz, kullanmak isteyenede her zaman her konuda kapım açık. Kimseye bak xenforo kötü bize bi bak hadsizliği yapmıyorum, ben kimseyle yarışmıyorum bu işten maddi beklentiden çok yılların vermiş olduğu emek, tecrübeyle sizlerin desteğiyle kusursuz bir ürün çıkartmayı hedefliyorum.

Yapıcı eleştiriyle gelen herkese kapımız her zaman açık.
Dünkü o sinirli ve fevri üsluptan sonra, bugün bu sağduyulu ve yapıcı açıklamayı yapman gerçekten erdemli bir davranış. Teknik eksiklerin zamanla kapanacağına şüphe yok, önemli olan hatayı kabul edip ileriye bakabilmek.

Yalnız, o style inline dediğin alanı hala basite alıyorsun; o cache'i ve SEO'yu doğrudan baltalayan, sunucuya büyük yük bindiren bir şeydir. Parayla sattığın bir yazılımda bunu sunmak hiç uygun olmaz. Dilersen müsait bir zamanda komple yazılımını tarayıp, muhtemelen es geçtiğin AES şifreleme gibi kritik eksiklerini/açıklarını da gösteririm, hatalarını da söylerim sana.

Neyse, önemli olan hatanın bilincine varıp ileriye bakabilmek. Yolun açık olsun, başarılar dilerim.

Konuyu başından beri takip ediyorum, birkaç kelam da ben edeyim.

Öncelikle bir yazılımın eleştirilmesinde hiçbir problem görmüyorum. Hatta geliştirici açısından düzgün yapılmış teknik eleştiri çoğu zaman faydalıdır. Hata varsa gösterilir, geliştirici de değerlendirir ve gerekiyorsa düzeltir. Zaten hiçbir yazılım ilk günden kusursuz olarak ortaya çıkmıyor.

Ancak burada bana göre teknik eleştiri ile yazılım geliştirme yöntemini küçümseme birbirine karışmış durumda.

Özellikle “AI kullanıyorsan bu el emeği değildir”, “vibe coder” gibi bir yaklaşımı doğru bulmuyorum. Bugün AI bir geliştiricinin kullandığı araçlardan biri haline geldi. IDE kullanmak, framework kullanmak, hazır kütüphane kullanmak nasıl geliştiriciyi geliştirici olmaktan çıkarmıyorsa AI kullanmak da çıkarmaz.

Önemli olan kodu kimin yazdığı değil; ortaya çıkan kodun ne yaptığını anlayabiliyor musun, mimarisine hâkim misin, hata çıktığında çözebiliyor musun, güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağlayabiliyor musun? Benim için ölçü budur.

Ben de yıllardır XenForo tarafında tema ve eklenti geliştiriyorum. Bugün AI’dan faydalanmadığımı söylersem doğruyu söylemiş olmam. Gayet de faydalanıyorum. Fakat AI’ın ürettiği her şeyi sorgulamadan projeye eklemek başka bir şey, AI’ı geliştirme sürecinde araç olarak kullanmak tamamen başka bir şey.

Aynı şekilde bir sayfanın kaynak kodunda <style> etiketi görmek de tek başına bir yazılımın iyi veya kötü olduğunu kanıtlamaz. Bunun neden orada bulunduğunu, nasıl üretildiğini ve sistemin genel mimarisini bilmeden yalnızca tarayıcı çıktısından bütün backend hakkında hüküm vermek bana çok sağlıklı gelmiyor.

Bir güvenlik açığı varsa da bunun yolu çok basit: Açık teknik olarak ortaya konur, mümkünse geliştiriciye bildirilir ve düzeltilir. O zaman tartışılacak somut bir şeyimiz olur. “Tararsam açık bulurum”, “shell atarım”, “XSS yaparım” seviyesine geldiğinde ise konu teknik tartışma olmaktan çıkıyor.

Archive Forum’u teknik olarak savunmak ya da kötülemek gibi bir niyetim yok. Eksikleri de olabilir, ciddi hataları da olabilir. Zaten geliştiricisi de projenin henüz erken aşamada olduğunu ve eksikleri bulunduğunu açıkça söylemiş. Bence olması gereken de bu.

Eleştirelim, hatayı gösterelim, hatta gerekiyorsa sert teknik eleştiri de yapalım. Ama insanların kullandığı geliştirme araçları üzerinden “sen yazılımcı değilsin” noktasına gidersek bundan ne geliştiriciye ne de bu topluluğa bir fayda çıkar.

Sonuçta hepimiz aynı ekosistemin içindeyiz. Bir Türk geliştiricinin ortaya yeni bir şey koyması başarılı olursa hepimizin yararına. Başarısız olursa da neden başarısız olduğunu teknik olarak konuşuruz. :)
Zaten buradaki mesele AI kullanılması ya da geliştiricinin hevesinin kırılması değil; olay tamamen o <style> etiketlerinin sayfaya direkt gömülmesi gibi temel mimari hataların hafife alınması. Frontend'deki bu tarz dağınıklıklar, sistemin genel yapısı hakkında zaten açık bir fikir veriyor.

Güvenlik veya tehdit boyutuna gelirsek; amacım asla kimsenin emeğini küçümsemek veya şov yapmak değil, tam tersine bu ekosistemden çıkan işlerin daha temiz ve sağlam olması. Yoksa kimsenin başarısız olmasını isteyecek halimiz yok, aksine düzgün işler çıksın istiyoruz.

Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri