Sizce bu işin sonu nereye varacak? (Google AI Overview)

Yapay zeka botları siteyi tarıyor içerikler organik doğal ve işe yarar ise kendi bünyesine alıyor yok değil ai ile üretilmiş ya da güncel olmayan kullanıcı işine yaramayan türde ise zaten dikkate almıyor, haliyle bizim organik içeriğimizi bize sormadan en üstte kendi sonuçları içinde göstermiş oluyor, kaynak olayına zaten girmiyorum kullanıcı kendısıne lazım olan bilgili aldıktan sonra neden kaynak sitesine girip baksın etsin ki zaten ülkemizdede kaynak kültürü yok gibi bir şey.

Haliyle tüm sitelerin trafiği ciddi oranda düştü hatta bazı siteler çakıldı desem yeri, google bunu yapmak zorundamıydı? bana göre evet çünkü insanlar artık arama motoru yerine yapay zekaya soru sormaya başladılar.
Google AI Overview bu anlamda hayat kurtardı diyebilirim ki zaten tek kullananda google değil yandex vs de bu şekilde başladı harekete.

Benim aklıma burada iki şey geliyor 1- çer çöp siteler temizlenecek 2- tüm siteler zamanla yok olacak bu kez de ai nereden beslenecek?

Forumlarda soru cevap kullanıcı deneyimi etkılesımı olarak ılerlesek bile ai bunlarıda alıp gosterıyor,

kendi alanında faaliyet gösteren kategorisel organik forumlardada durum aynı değişen bir şey yok.

Screenshot_1.png

3-5 aydır sudan çıkmış balık gibi sessizce izliyoruz, ancak ne yapılması gerekli bir fikrim yok, yatırım yapmak içerik üretmek ne kadar mantıklı? sıralama almak googleden trafik almak neredeyse ımkansız hale geldı, tekel olan pazar iyice tekelleşecek.

Ne yapacagız ya da ne yapmamız gerekli bilmiyorum açıkcası.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    13,5 KB · Görüntüleme: 12
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    8,9 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
Birde şu ai arama sonuçlarında görünme saçmalığı var, oda şu demek ai burada şunu diyor; çok güzel harika işime yarayacak doğal organik içerikler üretip etkileşim alıyorsunuz bu şekilde devam ein bende sizden çalıp kendı sonuclarımda gostermeye devam edeyım :D

Bunun site ya da içerik sahibine ne faydası var? 0

“Kaynak olarak gösteriyor” kısmı da bana göre tek başına yeterli bir fayda değil. Çünkü bizim ülkede kullanıcıların büyük bölümü kaynak kontrolü yapmıyor. Cevabı aldıysa çoğu zaman işi bitmiş oluyor. Bu da içerik sahibine trafik, üyelik, etkileşim ya da gelir olarak geri dönmeyebiliyor. Yani dışarıdan bakınca “kaynak verilmiş” gibi görünüyor ama pratikte site sahibinin emeği yine boşa düşmüş oluyor.

Ama burada tamamen pes etmek de doğru mu, ondan emin değilim. Çünkü yapay zekânın aldığı ve özetlediği şey genelde genel bilgi oluyor. Forumların asıl güçlü tarafı ise birebir yaşanmış sorunlar, ekran görüntüleri, sürüm farkları, kullanılan tema/eklentiye göre değişen çözümler ve güncel destek tarafı. Mesela “rota filtresi nedir?” sorusunu AI cevaplayabilir ama “ben şu filtreyi ekledim, şu URL bozuldu, XenForo 2.3.9’da böyle hata veriyor” dediğinde hâlâ gerçek kullanıcı deneyimi ve forum desteği devreye giriyor.

Bence bundan sonra forumların sadece “bilgi arşivi” gibi değil, daha çok “canlı destek ve topluluk alanı” gibi konumlanması gerekecek. Yani kuru makale tarzı içerik yerine; gerçek soru-cevaplar, test edilmiş çözümler, ekran görüntülü anlatımlar, eklenti destek konuları, sürüm uyumlulukları, üyelerin kendi deneyimleri ve indirilebilir kaynaklar daha değerli hale gelecek.

Şu konuda da haklısın: AI sonuçlarında görünmenin site sahibine net bir faydası şu an çok tartışmalı. Marka görünürlüğü sağlar diyen var ama görünürlük trafik getirmiyorsa, üyeye dönüşmüyorsa, topluluğa katkı sağlamıyorsa bunun karşılığı zayıf kalıyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli siteler için bu durum ciddi moral bozucu.

Benim şu anki düşüncem şu: Sadece Google trafiğine güvenerek proje büyütme dönemi bitiyor gibi. Bundan sonra ayakta kalan siteler, kendi kitlesini oluşturan, üyeyi tekrar siteye getiren, güven veren ve güncel kalan siteler olacak. Yani forum tarafında üyelik, bildirim, e-posta, özel içerik, ürün desteği, demo alanları, indirilebilir kaynaklar ve aktif topluluk daha önemli hale gelecek.

Olan hep alttakine oluyor... Facebook gruplar geldi hitler yarıdan fazla düştü, yapay zeka geldi hitlerin %75 i düştü... Hiç lehimize bir şey yok ancak siteler açık kalsın... İlginç bir dünya. Bakalım 5 yıl sonra neleri konuşacağız.

Kişiselleştirme

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri