Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Forumdan daha fazla yararlanmak için, profilinizi telefon numaranız 📱 ile doğrulayın ve daha ayrıcalıklı olun 😉
    Daha fazla bilgi!

Geleceği Olan Yazılım Dili Sizce Hangisi?

Tevfik

TFC
Aktif Lisans
SMS onaylı
Kullanıcı
Katılım
14 Şub 2019
Mesajlar
778
Çözümler
4
Merhaba XenGenTR ailesi, kendimi geliştirebilmem adına yazılım dili öğrenmeye karar verdim.

Geleceği olan, ileride severek ve kazanç elde ederek bu işi yapabilirsiniz dediğiniz yazılım dili hangisi?
 
Html css php python java java script bu dillerin asla ölmeyecrgini düşünüyorum
 
Sıralayacak olursak:

1. Html
2. Css
3. Js
4. Php
5. Mysql
 
Python

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Bu konu birçok platformda tartışıldı. Hangi dilde yazılıma başlasam sorusu en klasik sorulardandır. Aslında bu soruyu bize sorduran sistemin kendisidir. Yazılım artık ülkelerin kaderini belirliyor. Ben isterdim ki bu ülkede okullarda en başta temelde bir C/C++ eğitimi verilsin. Çünkü C ve C++ dilleri diğer birçok programlama dilinin temelini oluşturuyor. Temel programlama kavramlarını en iyi şekilde anlamak önemli. Bu dilleri bilen birinin başka bir dili öğrenmesi kavramları çok iyi bildiği için kolay oluyor. Birde düşük seviye programlama dilleri olduğu için yani donanıma yakın çalıştığı için bellek yönetimi konusunda insana çok şey katıyor. Tabii belirli bir yaştan sonra bu dilleri öğrenmesi de kolay değil çok ciddi zaman gerektiriyor ki uzmanlaşması çok ama çok uzun yıllar ve sıkı çalışma gerektiriyor.

Dolayısıyla amaç kazanç sağlamaksa bizim ülkemizde yazılımcılar çok fazla kazanmıyor yani diğer ülkelere nazaran kazanmıyor diyelim.

Aşağıda diğer ülkelere nazaran bizim ülkemizdeki yazılımcıların ortalama kazançlarını görüyoruz.

GLuwWYRWsAAFRiF.jpeg

Ben yaklaşık 2-3 yıldır arka planda Rust programlama dilini öğrenmeye çalışıyorum. Geleceğinin olduğuna inandığım bir dil. Öğrenme süreci diğer dillere göre zor ama merakım o yönde. Senin burada amacın hangi alanda yazılım öğrenmek bunu belirlemen önemli. Mobil alanında yazılımcı olmaksa amacın gidip Swift, Objective-C, Android öğrenmene gerek yok. Dart dilini öğrenerek Flutter kütüphanesi ile tüm sistemlerde çalışan mobil uygulamalar geliştirebilirsin.

Web yazılımcısı olmak istiyorsan bunu da ayırabilirsin ama hangi işi yapıyorsan yap, bu severek yapacağın bir iş olsun. Eğer tasarım olarak bir şeyler yapmak istiyorsan front-end tarafını seçebilirsin yok geliştirme tarafında bir şeyler yapmak istiyorsan back-end tarafını seçebilirsin. Başlangıçta ikisine birden girmek bana mantıklı gelmiyor. Full stack developer olmaksa amaç front-end tarafından başlayıp back-end tarafına doğru geçiş yapmak daha mantıklı. Öncelikle HTML öğren, css falan hiç bulaşma, etiketleri öğren, tablo kullanarak web sitesi yapmaya çalış çok kötü görünecektir ama inan sana çok şey katacaktır. Daha sonra Css öğren ve öğrendiklerini uygulamaya başla. Html etiketlerini Css kullanarak yani biçimlendirerek göze hoş gelen basit tek sayfa siteler yap. Artık html ve css kullanarak bir şeyler yapabildiğini gördüğünde siteni dinamik bir hale getirmek için olmazsa olmaz Javascript diline geçiş yap. Javascript öğrenirken asla başka kütüphanelere yönelme (bu sonraki iş). Öğrendikten sonra dinamik web siteleri yap. Amaç kazanç sağlamaksa Php seni kazanç konusunda üzebilir ki ben Javascript diline ağırlık vermeni öneririm. Çok geniş kullanım alanı var hem tarayıcı üzerinde hem de sunucu üzerinde (Node.js) çalışabiliyor. İyi bir Javascript bilgisine ulaştıktan sonra React öğrenmeni tavsiye ederim. Vue.js de öğrenebilirsin derdim ama kurumsal takılman adına ve kazancı daha iyi olduğu için React öğrenmen daha iyi olacaktır. React iş ilanlarına bakarsan zaten ne demek istediğimi anlarsın. Özetle; Javacsript ve ekosistemi ile ilgilen.

Seni tanıdığım için biraz daha gerçekçi olmak istiyorum ki sonra hayal kırıklığına uğramanı istemem; Sana Java, Rust, C++ öğren diyebilirdim ama Bilgisayar mühendislerinin bile zorlandığı alanlara seni yönlendirmek doğru olmaz. Çünkü bilgisayar kavramlarını çok iyi bilmen gerekiyor. Bu kavramları da öyle eğitim seti falan alarak öğrenemezsin. Ben bu eğitimlerin sadece Üniversitelerde verildiğini düşünenlerdenim. Algoritmalar, veri yapıları, formel programlama dilleri, bellek yönetimi, işletim sistemleri, veritabanları, ağ yapıları, güvenlik işlemleri gibi kavramları sadece Üniversiteler verebilir. 4. sınıf bir bilgisayar mühendisi öğrencisi görürsen ya da tanıdığın varsa saçına, başına, gözüne, duruşuna bak ne demek istediğimi anlarsın :D

Bu yüzden web ve mobil alanı senin için daha uygun. ;)
 
Abim çok güzel bir rehber oldu bu yazı bana, çok güzel detaylandırmışın ve harika yerlere değinmişin. Kesinlikle dediğin yolda ilerleyeceğim ve sabredeceğim. Her işte olduğu gibi bunda da büyük bir sabırla ilerleyeceğim.

Çok teşekkür ederim detaylı anlatımdan dolayı eksik olmayın.
İyi ki varsın XenGenTR!
 

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.