Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Forumdan daha fazla yararlanmak için, profilinizi telefon numaranız 📱 ile doğrulayın ve daha ayrıcalıklı olun 😉
    Daha fazla bilgi!

Laragon kurulumu

netr0n

XGT
Yönetici
XGT Master
SMS onaylı
Katılım
6 Ara 2016
Mesajlar
7,149
Çözümler
1,193
Laragon nedir?

Laragon, xampp gibi, wamp gibi easyphp gibi localhost yazılım programıdır. Aslında Laravel için yapılmış diyebiliriz. Larevel ile tam uyumlu olarak çalışır fakat sadece laravel destekli değil tüm yazılımlarınız da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Laragonun diğer localhost yazılımlarından ayıran en büyük özelliği kendisine özel terminalinin olması bu terminal sayesinde yazılımcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Laragon web sunucu paketi Windows 7/9/8.1/10 ve windows server 2008/2012 32 ve 64 bit sistemlerinde kusursuzca çalışır. Ayrıca; Apache 2.4 MariaDB 10.1, Php 7, Node.js 6, npm, PhpMyAdmin 4.6, git 2.10, ssh, cmder, Memcached 1.4.5, Redis 2.8.17, compesor 1.2 gibi bir php programcısının tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde donatılmıştır.

Laragonu burada paylaşmamın amacı XenForo gibi yazılımın en üst teknolojisini kullanan bir sistemi kendi localhostunuz da geliştirmek istediğinizde aynı şekilde en üst teknolojiyi kullanan laragon ile sorunsuz geliştirmeler yapabilme imkanı sağlamasıdır.

Laragon Kurulumu

Öncelikle Laragonun kendi sitesine girerek Laragon - Turns your computer into a powerful server Full + Apache seçeneğini indiriyoruz.

Laragon_1.JPG

Daha sonra inen dosyamıza çift tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

laragon_2.JPG

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Türkçe seçeneği mevcuttur. Tabii İngilizce bilenlerin İngilizce olarak devam etmesi daha doğru olur ben İngilizce bilmeyenler için Türkçe olarak anlatımını yapacağım. Ok butonuna basarak devam ediyoruz.

laragon_3.JPG

İleri diyoruz.

laragon_4.JPG

Laragonun kurulacağı dizini belirtebilirsiniz ben sistemin kendisinin kuracağı alana dokunmadan ileri diyorum.


laragon_5.JPG

İleri diyoruz.


laragon_6.JPG

Kurun butonuna tıklayarak kurulumu otomatik olarak başlatıyoruz.

Laragon_7.JPG

Yukarıda da görüldüğü gibi kurulum otomatik olarak devam ediyor.

laragon_8.JPG


Kurulum başarıyla gerçekleşti ve bitti butonuna tıklıyoruz.



laragon_9.JPG


Bundan sonraki işlemlerimiz yazılımlarımızı sorunsuz kodlamak için Laragonu üzerinde bazı ayarların yapılması gerekiyor. Yukarıda da görüldüğü gibi menü alanımız mevcut menü alanına tıklıyoruz.



laragon_10.JPG


Menü
alanından MySQL>>Root Şifresini değiştir diyoruz.
 
Yukarıdaki konunun devamıdır. Kurulum ayarlarına devam ediyoruz....


Laragon_11.JPG

Root Şifremizi yazıyoruz ve Ok diyoruz.


Laragon_12.JPG


Yukarıda Görüldüğü gibi root şifremizi tanımlamış olduk.


laragon_13.JPG

Yukarıda da görüldüğü gibi menü alanına giriyoruz. Burada yapmamız gereken çok önemli bir ayar var arkadaşlar. Bazı eklentileri aktif etmemiz gerekiyor aksi takdirde uygulama geliştirirken bazı hatalar alabilirsiniz.. Menü alanına tıklıyoruz. Php>>Eklentiler diyerek aşağıdaki listedeki uygulamaları aktif ediyoruz.

php_imap.dll
php.pdo.sqlite.dll
php_soap.dll
php_sockets.dll
php_sqlite3.dll
php_xmlrpc.dll
php_xsl.dll
php_fileinfo.dll


Bu işlemi tek tek menü alanına girerek yapmanız gerekiyor arkadaşlar.

Laragonun en büyük özelliği gmail kullanarak yazılımlarınız da test amaçlı e-posta gönderimi yapabilmesidir. Bunun ayarları aşağıda anlatılmaktadır.

laragon_14.JPG


Yukarıda resimde göründüğü gibi Menü alanından Php>>Mail Göndericisi>>Ayarlar alanına giriyoruz.


laragon_15.JPG


Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi gmail adresinizi ve şifrenizi girip Ok diyoruz. Şu an test etmiyoruz çünkü hizmetleri başlatmadık bu yüzden Ok demeniz yeterli. Şu an test ederseniz hata alacaksınızdır.

laragon_16.JPG

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Laragonun çalışması için Hepsini Başlat Butonuna tıklıyoruz.


laragon_17.JPG

Yukarıda resimde görüldüğü gibi Apache HTTP server'ımızın çalışmasına izin veriyoruz.

laragon_18.JPG

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Mysqlumuzun çalışması için Erişimine İzin veriyoruz.


laragon_19.JPG


Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Root diyerek root dizininize ulaşabilirsiniz.


laragon_20.JPG

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi localhost/ diyerek laragonun sorunsuz çalıştığı ve bundan sonraki yazılımlarınız da sorunsuz çalışacağını görebilirsiniz.


Dip Not: Bu anlatım izin alınmadan başka hiç bir yerde paylaşılamaz.
 
Bu konuyu 2017'de açmışım; xampp, wamp, laragon, easyphp uzun süre kullanım testlerimin sonucu olarak xenforo'da sorunsuz kullanım yaptığım laragonu çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
 
Paylaşımına Sağlık abi Xenforo geliştiricileri için bilgiler çok faydalı olacaktır. Kullanım yapacaklara şimdiden iyi çalışmalar iyi projeler diliyorum : )
 
php sürümleri arasında geçiş kolaylığı için laragon kullanmaya başlamıştım ben de ama yine de xampp kullanıyorum çoğu zaman ?
 
Xampp beni fitil ediyordu bazen. Ara sıra canı sıkıldı mi çalışmıyordu. İyi oldu bu yarın kurulumu yapacağım?

Anlatım ateş ediyor elinize sağlık. ??
 
Bu konuyu 2017'de açmışım; xampp, wamp, laragon, easyphp uzun süre kullanım testlerimin sonucu olarak xenforo'da sorunsuz kullanım yaptığım laragonu çok başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

Laragonu kurdum pcye sorunsuz çalıştırdım ama xenforo kurulumu yaparken localhost kısmını kabul etmiyor. Nerede yanlışlık var acaba :)

Sanırım root şifresini istiyor ilk etapda :)

1607959160562.png
 

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.