Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

  • Forumdan daha fazla yararlanmak için, profilinizi telefon numaranız 📱 ile doğrulayın ve daha ayrıcalıklı olun 😉
    Daha fazla bilgi!

Image Optimizer Eklentisinin Kullanımı ve Sunucu Ayarlamalarının Yapılması

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde bir kullanıcımız buradaki Image Optimizer for XF 2.0 eklentisini satın aldı. O sebeple eklentiyi inceleme fırsatım oldu. Konuya bakılırsa 29 dolara satılan bu eklentinin, xenforo.com üzerindeki konusunda kurulumu ile alakalı birçok kişinin problemler yaşadığını görebilirsiniz. Hayır böyle bir eklenti yapıyorsun 2 satır yazı ve 2 tane resim ile insanların bunu kurmasını bekliyorsun. Eklenti güzel ama tek sıkıntısı kurulumunun sıradan bir kullanıcı için zor olması. Eleştirilecek tek yanının da bu olduğunu söyleyebilirim :)

Eklenti iyi düşünülmüş bir eklenti. Forumda paylaşılan resimleri ciddi oranda sıkıştırıyor ve sizlere hem sunucu tarafında hemde maddi olarak ciddi tasarruflar sağlıyor. Tabii önemli bir ayrıntıyı da sizinle paylaşmak istiyorum; Eğer kendinize ait bir sunucunuz yok ise, hosting vs kullanıyorsanız kesinlikle satın almayın. Eklenti sunucuya komut iletmek için exec ve shell_exec fonksiyonlarının açık olmasını istiyor. Biliyorsunuz hostinglerde bunlar kapalı olarak geliyor. Ben hosting kullanıyorum xenforo gereksinimlerini karşılıyor ve bende bu bahsettiğiniz fonksiyonlarda açık diyebilirsiniz ama öyle bahsedildiği gibi sadece bu iki fonksiyonun açık olması da durumu kurtarmıyor. Şöyle ki; Eklenti kurulum sırasında sizden sunucu tarafında bazı paketlerinde yüklenmesini istiyor. autoconf, automake, jpegoptim, pngquant, gcc-c++ ayrıca sunucu üzerinden chmod değerlerini de değiştirmeniz gerekiyor sunucuya root yetkinizin olmaması sebebiyle bu izinleri de sunucu firmasından talep etmeniz gerekiyor ki bu izinleri vereceklerini hiç sanmıyorum. Bu yüzden bunlara dikkat ediniz.

Eklenti her ne kadar %70 oranına kadar sıkıştırma yaptığını söylese de bazı durumlarda bu sıkıştırma bazı görüntü dosyalarına göre çok düşük kalabilir. Bunun sebebi sıkıştırma yaparken görüntünün kalitesini de bozmamaya çalışmasından kaynaklı. Özetle bazı resimlerde %10, bazılarında %20, bazılarında %50, bazılarında %70 sıkıştırma görebilirsiniz. Bu durum görüntünün kalitesi ile alakalı bir durumdur. Bunun dışında büyük forumlar için gerçekten ciddi oranlarda tasarruf etmeniz olasıdır.

Ben buradaki konuyu direkt kurulum budur şeklinde değil benim karşılaştığım hataları da baz alarak anlatacağım ve hataları gidererek eklentiyi çalıştıracağım. Sizin de bu hatalarla karşılaşmanız olası olduğu için böyle bir anlatım yapmayı daha uygun gördüm.

Eklentinin kurulumunu yaptığınızda Admincp -> Kurulumlar -> XF Seçenekleri -> [tl] Image Optimizer alanından eklentinin seçeneklerine ulaşabilirsiniz.

-tl-Image-Optimizer-netron-dev-Yönetici-kontrol-paneli.png

Yukarıdaki resimde belirttiğim alanların bazılarına yazıda yer vereceğimi söylemiştim. Hepsini görselin üzerinde açıklayamayız çünkü her biri gerçekten açıklama gerektirecek bilgiler içermektedir. Bunları sırasıyla açıklamak istiyorum ki, hangi özelliğin ne işe yaradığı hakkında bilginiz olsun ve hangi özellikleri aktif etmeniz gerektiği hakkında da size fikir versin.

Preserver file modification times: Burada orijinal dosyanın değişiklik sürelerinin korunup korunmayacağını soruyor. Bunu daha iyi anlamak için şöyle açıklayabilirim. Bu eklenti mevcut görüntü dosyasının sıkıştırılmasını bitirdiğinde orijinali ile değiştiriyor. Bu değişiklik sırasında dosyanın eklenme süresinde/tarihinde bir değişiklik olup olmaması gerektiğini bize soruyor. Koru seçeneğini seçtiğimizde resmi değiştirdiğinde süreleri de korumuş oluyor.

Strip comment markers from output file: Bu aslında FFmpeg kütüphanesinde gördüğümüz bir durum. Dönüştürme yaparken dosyanın kayıt sırasında işlenen yorum işaretçilerini kaldırmamıza yarıyor. Bunu seçmenizi öneriyorum.

Strip ICC profiles from output files: ICC aslında çok derin bir konu fakat özetle şöyle anlatabilirim; İnsanların gözlerinde 3 tip koni hücresi vardır. Bunların bir araya gelmesi ile insanlar bir milyona kadar farklı renkleri algılayabilirler. Kısaca ICC , 1993 yılında Apple, Adobe, Microsoft ve Kodak gibi çeşitli üreticiler tarafından kurulan Uluslararası Renk Konsorsiyumu (ICC), tüm işletim sistemlerinde ve yazılım paketlerinde rengin yeniden üretilmesini kolaylaştıran bir renk yönetim sistemidir. Bir ICC profili (genellikle bir .icc veya .icm uzantısıyla tanımlanır), belirli bir cihazın renk özelliklerini tanımlamak için kullanılan bir sistemdir. Buradan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz: INTERNATIONAL COLOR CONSORTIUM Bu eklenti sıkıştırma yaparken bu renkleri de çıkarıyor ve bu sayede yüksek bir sıkıştırma yapmasına olanak sağlıyor.

Strip XMP profiles from output file: XMP, Adobe tarafından geliştirilen bir meta veri platformudur. Bizde bu sayede resimlerimize meta veriler ekleyebiliyoruz. Yani görüntü dosyalarımıza meta verileri gömmemize yarayan bir özellik diyebiliriz. Facebook üzerinde görmüşsünüzdür; Görsel üzerinde konum/GPS bilgileri vs yazılır. İşte bunu yapan XMP özelliğidir. Bunu kaldırmak için böyle bir seçenek size bu eklentide sunulmuş.

Strip EXIF profiles from output file: Exchangeable Image File Format yani kısaltması EXIF olan bu özelliğin Türkçe açılımı değiştirilebilir görüntü dosyası formatıdır. EXIF formatı düzenlenebilir bir format değildir. Şöyle ki, örneğin kullanıcı cep telefonundan veya fotoğraf makinesinden resim çekti EXIF formatı buna bir meta veri ataması yapar kişi, bunu paylaştığında bu meta verisi ile birlikte paylaşır. Bakın exchangeable image file format olması farklı bir şey düzenlenebilir olması farklı bir şey. Bu formatı tabii ki aracı yazılımlar ile değiştirebiliriz bu eklentide bize bunu sağlıyor. Eklentinin bunu sağladığını söylemekte doğru olmayabilir daha doğru tabir ile aracılık ediyor diyebiliriz.

Strip IPTC profiles from output file: IPTC doysa bilgileri formu olarak isimlendiriliyor. görüntü dosyalarında IPTC meta verileri ekleyebilme özelliği vardır. Yani fotoğrafı çeken kişinin iletişim bilgilerini listeler. Bunu photoshop ile bir çalışma yaparken bile kullanıyorlar.



Strip comment markers from output file ✅
Strip names from output file. ✅
Strip extensions from output file.


Bu 3 seçenek gifsicle seçenekleri ile alakalı bir durum. Yukarıda sıraladığım seçeneklere benzer işlemleri gif görüntü dosyaları içinde uygulayabiliriz. Yani gif dosyaları üzerinde optimize işlemlerini yapabilmek için ilk ikisini seçmenizi öneririm.

Ben eklentiyi ilk kurduğumda XenForo sunucu hata günlüğü alanında aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaştım.

xf_sunucu_hata_gunlugu.png

Hatalara bakılırsa jpegotpim, pngquant paketlerinin sunucuda yüklü olmadığını söylüyor ve izinlerimin de reddedildiğini yani permission denied hatası olarak sunucu hata günlüğüne iletildiğini görüyorum.

Windows işletim sistemi kullandığım için sunucuma bağlanmak için putty programı aracılığı ile sunucuma bağlantı sağlıyorum. Mac kullananlar direkt olarak terminal alanından bağlanabilir.

Bağlantımı sağladıktan sonra ilk olarak aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekiyor.

Kod:
yum makecache

yummake.gif

Daha sonra yum -y install jpegoptim komutu girerek jpegoptim paketini yüklüyoruz.

jpegoptimshh.gif


Daha sonra yum -y install pngquant komutu girerek pngquant paketini yüklüyoruz.

pngquantssh.gif

Şimdi sunucum üzerinde eklentimin olduğu /var/www/vhosts/netron.dev/httpdocs/src/addons/Truonglv/ImageOptimizer dizinine giderek setup.sh dosyasını çalıştırmamız ve buradaki talimatlara göre ilerlememiz gerekiyor. Terminal ekranımızı açıyoruz ve komutlarımızı giriyoruz.

setupsh.gif

Yukarıda görüldüğü üzere automake: installed in /usr/bin/automake yüklü olmadığını söylüyor. Bunu terminal alanından sunucumuza yüklüyoruz. Bunun için yum -y install automake komutunu çalıştırıyoruz.

automake.gif

Tekrar /var/www/vhosts/netron.dev/httpdocs/src/addons/Truonglv/ImageOptimizer dizinine giderek setup.sh dosyasını çalıştırıyoruz.

setupshxf.gif

Yukarıda da görüldüğü gibi başarılı bir şekilde yüklendi ve ekleyeceğimiz dizinleri bize çıktı olarak verdi.

Dizinlerimiz şu şekilde

`pngquant` path için:
/var/www/vhosts/netron.dev/httpdocs/src/addons/Truonglv/ImageOptimizer/pngquant

`jpegoptim` path için: /var/www/vhosts/netron.dev/httpdocs/src/addons/Truonglv/ImageOptimizer/jpegoptim

`gifsicle` path için: /var/www/vhosts/netron.dev/httpdocs/src/addons/Truonglv/ImageOptimizer/gifsicle

Ben plesk panel kullandığım için dizinlerimi bu şekilde verdi, eğer siz cpanel veya farklı bir panel kullanıyorsanız size vereceği dizinler farklı olabilir. Onları aşağıdaki alanlara sırasıyla gireceksiniz.

pathoptimizer.png

Verify butonuna tıkladığınız da aşağıdaki gibi başarılı yazısını görmeniz gerekiyor.

optimizerok.png


Verify butonuna tıkladığınızda The binary path is not executable. Please run this command to allow the binary executable. Uyarısı alırsanız dosya izinlerinizi düzenlemeniz gerekiyor. Yukarıda bahsetmiştik permission denied hatası alıyorduk. Bunun için terminal alanında aşağıdaki komutları sırasıyla (bize verdiği dizine göre) girmemiz gerekiyor.

permissionoptimizer.gif

Şimdi Admincp -> Kayıtlar Logs -> [tl] Image Optimizer Logs alanına gittiğimizde sıkıştırma oranlarına görebiliriz.

Image-optimizer-logs-netron-dev-Yönetici-kontrol-paneli.png


Eğer dizin yollarında sıkıntı yaşıyorsanız bunları aşağıdaki gibi düzenleyebilirsiniz. Yukarıda da gördüğünüz gibi sunucu üzerinde jpegoptim ve pngquant paketlerini yüklediğimiz için o yolları da verebilirsiniz.

Örnek:

serverpath.png

Tabii burada verify butonuna tıkladığınızda geçerli olmadığını söyleyebilir ama biz sunucuda yüklü olduğunu biliyoruz bu sebeple eklenti çalışacaktır.

Eklenti ve sunucu gereksinimleri ile alakalı olası yaşayacağınız sorunlarından da bahsetmek istiyorum. autoconf sunucuda yüklü olması gerekiyor yüklü değil ise yum -y install autoconf komutu ile yükleyebilirsiniz. Ayrıca gcc-c++ uyarısı alırsanız yum install gcc-c++ paketini de yükleyebilirsiniz.


Not: Buradaki makale tarafımca XGT için yazılmış olup, izinsiz hiçbir yerde paylaşılamaz.
 
hocam en sonrakı Maximum Quality: degerı neden 20? orası ne ıse yarıyor varsayılan deger 80 olarak gelıyor.
Sen gifsicle alanını diyorsun. Gif olduğu için daha fazla sıkıştırma yapması için kaliteyi de düşürmek gerekiyor.
 
hocam bu en alttakı saving ne anlama gelıyor oranın 100 olması gerekmıyor mu? 57 de kaldı benımkı. son calısma dun 16:47
 

Ekli dosyalar

  • Ekran görüntüsü 2022-11-15 102123.jpeg
    Ekran görüntüsü 2022-11-15 102123.jpeg
    18.9 KB · Görüntüleme: 18
hocam bu en alttakı saving ne anlama gelıyor oranın 100 olması gerekmıyor mu? 57 de kaldı benımkı. son calısma dun 16:47
Merhabalar Garfield Garfield en alttaki saving alanı sıkıştırma oranı demek oluyor buda şu anlama gelir. Sizin sistemizdeki eski verilerin yane dataların eklentilerin boyutu 110 mb iken % 57 oranında bir sıkıştırma oluşturulmuş ve 47.2 mb 'e kadar bu değer indirilmiş gayet başarılı bir oran sorun yok yane o dediğiniz alan %100 olursa yer kaplamaz dosya hiç :D
 
Hımm :) ilk olarak eline emeğine sağlık kanka, harbi emek harcamışsın :D. Eklenti için ise bununla uğraşmaya değermi bunu dikkatli düşünüp ölçüp, biçmek gerekli bence.
Şimdi gerçekten ihtiyacı olaman arkadaşlarda aaa çok iyi bende yapayım diye uğraşacaklardır eminin :). Benim fikrim eğer günlük tekil hitiniz, ziyaretçi sayınız çok fazla değil ise, optimizeye gerçekten ihtiyacınız var ise değerlendirilmeli. Örnek bunun XGT kurmak, çalıştırmak bence mantıksız. Zararı varmı elbette yok ama bence gerek de yok.

Fakat faydalı ve gerekli bir makale olduğu kesinlikle tartışılmaz 🎉
 
Hımm :) ilk olarak eline emeğine sağlık kanka, harbi emek harcamışsın :D. Eklenti için ise bununla uğraşmaya değermi bunu dikkatli düşünüp ölçüp, biçmek gerekli bence.
Şimdi gerçekten ihtiyacı olaman arkadaşlarda aaa çok iyi bende yapayım diye uğraşacaklardır eminin :). Benim fikrim eğer günlük tekil hitiniz, ziyaretçi sayınız çok fazla değil ise, optimizeye gerçekten ihtiyacınız var ise değerlendirilmeli. Örnek bunun XGT kurmak, çalıştırmak bence mantıksız. Zararı varmı elbette yok ama bence gerek de yok.

Fakat faydalı ve gerekli bir makale olduğu kesinlikle tartışılmaz 🎉

Bir kaç yere kurulumu yapıldı kanka, üzerinden 4-5 ay geçsin. Genel bir yorum yapacağım. Çok ek olan forumlarda sıkıştırma epey bir uzun sürüyor :D
 
ben güzel bir sonuc aldım, yarı yarıya fark ettı. burada dosya eklerının boyutuda onemlı kucuk boyutlu dosyalarda yanı resımlerde fazla ıse yaramıyor eklentı halıyle. ama buyuk olceklı resımlerde güzel ısler cıkarıyor.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran görüntüsü 2022-11-17 123817.jpg
    Ekran görüntüsü 2022-11-17 123817.jpg
    137.8 KB · Görüntüleme: 24
Evet Konuda yüksek datası olan forum görünmüyor bir örnek verelim
WHM - Litespeed Makinada 1 aylık data sıkıştırma sonucu alınan performans.

1681295938946.png
20 gb kazancımız oldu ve devam etmekte yüksek disk kaplayan siteler için tavsiyemdir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Gece/Gündüz modunu seç

Gece ve gündüz modlarından tarzınıza yada ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçerek kullana bilirsiniz.

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.